Olajcsere tévhitek: Mikor kell olajat cserélni?

Ha motorolajcsere periódusról beszélünk, akkor nem elég a kilométer használatot figyelembe venni.

A kilométer csereperiódus meghatározásánál több paramétert is figyelembe kell venni. Ezen kívül sokan elfeledkeznek az idő tényezőről is.

Amikor az olajcsere periódus szóba kerül az autótulajdonosok között, a legtöbben a 10 000 – 30 000 kilométer felső határt jelölik meg. Ez azonban így önmagába nem mindig teljesen igaz.

Közel 20 éve rendszeresen végzek olajcserét márkától függetlenül, így mint szakértő nagyon fontosnak tartom, hogy tartsuk be az olajcsere periódust, lehetőleg ne szaladjunk túl rajta sem időben, sem kilométerben.

Fontos, hogy minden autóba a gépkönyve szerinti belevaló viszkozitású és előírt minősítésű olajat öntsük.

A kilométer ajánlás az autó ideális használata és a gyárilag előírt olajok esetében igaz. Az olcsó, rossz minőségű, esetleg hamis olajok teljesen tönkre is tehetik a motort.

A kilométer megkötésnél további nem elhanyagolható tényező, hogy az autót hogyan használjuk. A kilométer ajánlások rendszerint a hosszú távú, autópályás utakra értendők, és nem rövidtávra, amit például városban teszünk meg.

Ami még nagyon fontos, az idő. Ha felbontunk egy olajat, akkor levegő kerül bele, ami egy idő után rontja az olaj hatékonyságát. Ez miatt van a „vagy 1 év” elteltével ajánlás is. Ne feledkezzünk meg az olajcsere fontosságáról és rendszerességéről tehát akkor sem, ha ritkán használjuk az autónkat, vagy csak kisebb távokat teszünk meg vele, mert annál inkább fontos, hogy betartsuk az évenkénti olajcserét, mert az olaj hamarabb elfárad rövid távon.

Én azt javaslom, hogy a 15 000 km után vagy 1 év leteltével csereperiódust tartsa be mindenki, így biztosan elkerülhetők az olajcsere elhanyagolása miatt bekövetkező drága javítások. Tehát, ha valaki alig használja az autót, szinte csak a garázsba áll, akkor is évente olajat kellene cserélnie.

Az olaj minőségén sem érdemes spórolni, mert később sokkal többet költhetünk majd javításra.

A Kovács Turbó Autószervizben biztos lehet benne, hogy autójába megfelelő motorolaj kerül. Olajcserekor mindig ragasztunk olajcsere matricát, melyen feltüntetjük a dátumot, a kilométer óra állást és az olaj típustát is. A következő olajcsere dátumot és a kilométert is felírjuk, így ügyfelünk tudni fogja, hogy mikor kell a legközelebbi olajcserét elvégezni.

+36304939106

2023.03.12.

Kovács György

[cq_vc_separator title=”” bgcolor=”#ffffff” fontcolor=”#ffffff” centerbordercolor=”#000000″]

Nyári gumi: mikor kell nyári gumira cserélni a téli gumit?

Magyarországon és Európában nincs egységes szabályozás a téli és nyári gumiabroncsok használatára. Az időjárásnak megfelelő gumiabroncs használata viszont erősen ajánlott a biztonságos közlekedés érdekében.

A tavasz beköszöntével ismét aktuális a gumicsere. A vélemények a gépjármű tulajdonosok körében megoszlanak, hogy mikor ideális a téli gumit nyárira cserélni. Sokan vitatják azt is, hogy egyáltalán le kell-e cserélni. Az eltérő véleményeknél mindig van érv, amit el lehet fogadni, de természetesen meg is lehet cáfolni. A hitbéli meggyőződésekkel én nem kívánok vitába szállni, jómagam Gyuri, mint 20 éve autótulajdonos és szakember az autószerelő szakmában erősen ajánlom, hogy az évszaknak megfelelő gumiabroncs legyen az autónkon.

Sokéves tapasztalatom, hogy tavasszal, márciusban amikor beköszöntenek az első melegebb napok, a telefonom folyamatosan csörög, mindenki sürgősen időpontot kér gumicserére. Ez az időszak rend szerint március közepétől április közepéig tart. Ez teljesen rendben van abban a tekintetben, hogy a napi középhőmérsékletet pont ebben az időszakban éri el a 7 fok feletti értéket.

Sokan kérdezitek, hogy az nem probléma, hogy hajnalban mikor munkába indultok még picit fagy is, délután hazafelé jövet pedig már 10 fok fölé csúszik a hőmérő higanyszála. Ilyenkor én azt javaslom, hogy nyugodtan várjanak a gumicserével akár májusig, amennyiben a téli gumik állapota megfelelő. A téli gumikról azt kell tudni, hogy 7 fok feletti hőmérsékleten a puhább anyagszerkezetük miatt gyorsabban kopnak, azonban a délutáni 10 fok feletti használat ebben a plusz egy hónapos időszakban nem tesz kárt a téli gumiban. Azt tanácsolom, hogy április vagy májusban cserélje a téli gumit nyárira.

A Kovács Turbó Autószervizben már felkészültünk a gumicsere szezonra, az időpont foglalás már most is lehetséges. Természetesen ahogy eddig is, igyekszünk mindenkit kiszolgálni a gumicsere szezonban, akár nyitvatartási időn túl is, hiszen a biztonságos közlekedés elkötelezettjei vagyunk!

+36304939106

2023.03.02.

Kovács György

[cq_vc_separator title=”” bgcolor=”#ffffff” fontcolor=”#ffffff” centerbordercolor=”#000000″]
© Copyright 2022 Honlap fejlesztés: Marketingsziget